Glasvezel: het is niet de vraag of het er komt, maar wanneer u instapt!
Een verbonden samenleving

We zijn onderweg naar een volledig verbonden samenleving, waar iedereen, elk huis, elk bedrijfspand, elke auto, elk mobiel device en elk ander apparaat in twee richtingen communiceert via Gigabit breedband met een zeer lage vertraging. Hierdoor kunnen mensen, machines en hun omgeving in realtime intelligent samenwerken.

Op heel veel vlakken in de samenleving speelt online tweeweg-communicatie al een belangrijke rol. Bij de energietransitie, augmented reality, virtual telepresence (het op afstand ergens bij aanwezig zijn), internet of things, cloud computing, camerabewaking en domotica. Op basis hiervan komen er ook grote veranderingen aan in o.a. de zorg, het onderwijs, mobiliteit en veiligheid.

Slimme apparaten, slimme huizen, slimme diensten, alles staat met alles in verbinding en zal de kwaliteit van leven aanzienlijk verhogen en ons functioneren vergemakkelijken.

Glasvezel wordt de ruggengraat

Glasvezel wordt de ruggegraat van dit alles. Er is steeds meer vanuit huis te doen, te beleven en te regelen. Denk hierbij aan (heel recent) massaal thuiswerken. Maar een online huisartsen consult of zelfs 24/7 hartbewaking thuis, laten ook niet lang meer op zich wachten.

Om niet vast te lopen is voor deze nieuwe samenleving een snel en vooral betrouwbaar netwerk noodzakelijk. De doorontwikkeling van internet via de coaxkabel (ons huidige Ziggo) loopt tegen het maximaal haalbare aan. We kunnen binnenkort spreken van een ‘end of life’ techniek.

Glasvezel biedt voordelen die coax ontbeert:
  • Het is twee tot acht keer sneller
  • Het is in beide richtingen even snel (download snelheid = upload snelheid)
  • Het staat open voor een veelvoud aan concurrerende dienstenaanbieders.  Internet- en televisieproviders, maar ook voor alle nieuwe diensten
  • Het is betrouwbaar en heeft een 1 op 1 directe verbinding met aanbieders
  • Het is, na water en elektriciteit, de nieuwe standaard in nutsvoorzieningen
  • Het is goedkoper
Glasvezel is van nu

Ongetwijfeld zijn er nog veel ‘ja maar’ vragen die wij graag voor u beantwoorden. Want glasvezel is van nu en de norm in zakelijke omgevingen, bij de overheid en in steeds meer huishoudens.

Robin Plomp, ambassadeur GlasDraad Oldambt